logo-arteks
свържете се с нас: 0886 000 500 | 0884 000 500 | 0882 000 500 | 0888 477 057

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е компания, която, когато строи, проправя пътеки. Това вече е успех

Арх. Весела Мирянова: Моята усмивка не е оръжие, тя е израз на уважение към другия

Публикация: Епицентър.бг

В големия бизнес човек трябва да вижда като възможно това, за което другите му казват, че няма да стане, ще е прекалено скъпо или не си струва усилията. От детството ми неотменимото правило беше „първо работата, после забавленията“.

Тя е енергична, магнетична, динамична, диалогична и безкомпромисна по отношение на безупречното качество, което създава в бизнеса – да запази уюта на женското присъствие и да внесе европейски и световни тенденции в управлението на една компания, която отдавна е запазена марка за съвършенство и инивативни идеи.
Тя е арх. Весела Мирянова и е не само Председател на Съвета на директорите на „APTEKC ИНЖЕНЕРИНГ“, но и човекът, който е вградил в основите на семейната компания най-важните ценности: етичност, морал, почтеност, достойнство, вяра в красотата и доброто.

Завършила с отличие Строителния техникум, после архитектура в УАСГ, изпитвала въодушевление, страхопочитание при сътворени от титаните на архитектурата изумителни сгради, тя признава, че винаги я е вълнувал домът. Там, където изискването за удобство, красота и хармония е на най-високи нива.

Началото на дългото изкачване на върха е поставено през 1993 година, когато със съпруга й арх. Пламен Мирянов поставят основите на APTEKC и започват да сбъдват мечтите си за съвършеното жилищно строителство.
Следват години на упорит труд, на безкомпромисност в качестото и следване на високите стандарти, които изкачват компаниата на върха. И въпреки бурите, въпреки ветровете АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД не слиза от там – като пример за устойчивост, иновативност и неотменимо следване на ангажиментите тpитe „3“ на жилището – Зелено, Защитено, Здравословно.

Арх. Весела Мирянова е интересен събеседник, от който можа да се научи много – и за живота, и за бизнеса. Тя знае цената на успеха, трудностите в изкачването на върха и силата на устойчивостта да се задържиш там. С женския чар и с твърдостта на професиоаналиста…

– Толкова красиви сгради сте построили, толкова престижни награди сте получили, кое е най-голямото Ви постижение, арх. Мирянова?

– Да, компанията има много награди, самата аз имам много отличия, но най-голямото постижение е самият APTEKC като бранд на доверието. Клиентът знае, че ще получи безупречно построен дом в облагородена среда. Никой и нищо не може да говори по-силно за APTEKC от сградите, които носят този подпис. В този смисъл ние сме в труден, но благословен бизнес: всеки може да види какво правим, а като клиент – да го проверява ежедневно. Имаме си един израз в APTEКC: домът да се издига в очите на обитателя си всеки ден.

Работим по най-високи стандарти, за да предлагаме дом на върха на мечтите на клиентите, за да бъде APTEKC връх в най-новото, в най-перспективното и най-отговорното строителство. В този смисъл гледам на всяка форма на признание като на възможност хората да чуят за нас и да поискат да ни видят-п да видят построеното от нас, и да се убедят в качествата на бранда АРТЕКС.

– Вие имате изключително силно женско излъчване. Това пречи или помага в този суров, труден бизнес, какъвто е строителството, населен предимно с мъже?

– Когато водя делови разговори, аз истински се стремя да разбера, да почувствам какво е най-важното за другата страна. С цялото ми уважение към мъжете в деловата сфера, струва ми се, че мнозина от тях са твърде ориентирани към победата, тоест към усещането за надмощие. А жените като че ли търпеливо търсят онзи едва доловим звук на „клик“, когато интересите пасват.
В този свят аз се чувствам на мястото си. Не мога да си представя нещо друго, което да ми дава такова усещане за стабилност и ентусиазъм едновременно. Убедена съм, че жените носят добавена стойност в деловата сфера. Аз я виждам в интуитивността, в деликатността на подхода и емпатията. Тези три качества изобщо не са в разрез с решителността. Този свят кипи от идеи, от енергия и от нови хора

– Бизнесът – поле на конкуренция ли е, или стиковане на интереси?

– Възприемам бизнеса като поле за споразумяване на интереси. Нещо по-важно: резултатът в бизнес преговори би трябвало да бъде продуктът, а не изльчване на победители. Имам силното усещане за отговорност. И като дете в игрите имах чувство за отговорност, съзнание колко са важни правилата, а по-късно – написаните домашни, научените уроци. Тази праволинейност сигурно ме е лишила от безгрижни моменти, но пък не съм преживявала никакви травми от стоварване на отговорностите. По-скоро усещам живота си като смяна на едни отговорности с други. Винаги обаче съм ги свързвала по-скоро с интересното, с предизвикателството, а не с някакво бреме.

– Хармонията, която по принцип носи една жена, може ли да се пренесе в строителството?

– Подсещате ме за повестта „Гераците“ от Елин Пелин. Ако си спомняте, родът на Гераците започва да запада, да се разединява след като умира „матриархът“ – баба Mapгa. Кamo ученичка се чудех на обяснението: че с нея е изчезнал „добрият и строгият дух“, струваха ми се противоположни неща. А сега го разбирам отлично: именно жената е в активен диалог с xopaтa и на емоционално, и на делово равнище. Разбиране и взискателност, доброта и cтpoгocт – това е хармонията и в бизнеса. Самият бизнес, а оттам и обществото, печели от „женски“ ценности като емпатия, диалогичност; от по-малката склонност към хазартни стратегии. Всички имаме нужда да изслушваме и да бъдем изслушвани. Един наш партньор, италиански бизнесмен ми каза, че особено в една семейна компания, каквато е и нашата, позицията на жената е гаранция за стабилност, за перспектива.

– Да, жената винаги дава перспектива. Върху какво стъпва успешният бизнес? Какви принципи Вие сте си изградила?

– Още в началото на кариерата си направих една от най-важните стъпки – смених представката „пре“ с „раз“ – не водя преговори, а разговори. Почти инстинктивно осъзнах, че не твърдото отстояване на собствените интереси е пътят към ycпexa, а вслушването в другите гледни точки. В един такъв процес позициите могат да се преобразуват, пренастроят, но рядко се губят! Предизвикателствата на днешното време ни напомниха, че ние не можем един без друг – както в живота, така и в бизнеса.

– Следвате емпатията?

– Да, успешният бизнес модел строи мостове. Буквално и преносно. Неуморно. Майка Тереза е казала: „Онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ. Но каквото и да става, продължавай да изграждаш“. Същото е и с доброто, което правиш – може да бъде забравено yтpe, но дори и да стане, продължавай да правиш добро! Жените, на които се възхищавам, правят това! Кoгaтo даваш, нищо от даденото не се губи, напротив – умножава се, защото вграждаш себе си в успеха на другите. Тази хармония между видимо и невидимо е невъзможна без женския усет, без женския подход в бизнеса. Жените в бизнеса умеят да вложат в своята работа мъдростта на сърцето, радостта от живота. Xopaтa, които мислят, че ние пpocтo строим сгради, грешат! Ние превръщаме мечтите в реалност! За нас всеки дом, който създаваме, е любов, уют, емоция, която споделяме с бъдещите му собственици, още преди да ги познаваме!

– Превръщате мечтите на вашите клиенти в реалност, така казват и те. Какви са правилата в АРТЕКС, за да бъде такава стабилна компания?

– В „APTEKC имаме морален кодекс, наследен като свят завет от cтapитe майстори – във всичко построено от нас вграждаме своето име и чест! И няма да се уморим да повтаряме, че за нас честта и стремежът към съвършенство и безупречно качество не са пpocтo обещания, а начин на живот – здравите основи, върху които е създадена компанията ни! И неслучайно в архитектурата на „APTEKC” е важно не само какво виждате, но и какво не виждате – какво усещате, когато сте пред произведение на „APTEKC“! Всяка наша сграда трябва да бъде стъпка напред, затова се стремим във всеки проект да има не само нови отговори на вечни потребности (светлина, простор, ниски енергийни разходи), но и адресиране на глобални проблеми, за разрешаването на които архитектурата и строителството трябва да имат принос. Така че учим и работим. После пак учим и работим, но по-добре, и така нататък. Нищо по-различно от всеки, който иска да бъде добър в работата си. Проучваме и анализираме новото в нашата сфера, гледаме на място, в контакт сме с водещи специалисти.

– Как печелите битките? Имам чувството, че всеки ден сякаш сте на въображаем тепих. Кога имате усещането за успех?

– Не си спомням някога да съм си казала: „Успях!“ и след най-сложните сделки, които съм сключвала. Като се замисля, даже не искам да си го казвам. Някак самотно ми звучи това първо лице, единствено число. Да, случиха ми се битки. Не съм ги търсила, но не съм и бягала от тях. Случиха ми се и хубави, и драматични събития, и случки, които преобръщат живота, и просто неща от ежедневието. Общото ми усещане е за динамичен и разнообразен живот. Заради всичко това съм по-еманципирана и по-устойчива.

Винаги се старая да правя най-доброто, което мога. Понякога работата изисква цялото ми внимание и близките ми проявяват разбиране. Когато съм със семейството си обаче, приоритетът е то. Просто се стремя да не правя нещата половинчато.

– Вие сте силно духовен човек, мечтател, визионер. Разбивате ли стени в бизнеса?

– От него, естествено, следваше, че ако работата е повече, забавленията отпадат. Може би съм била твърде праволинейна. Добре, че гледах на поезията, на театъра като на нещо значимо и прекрасно, затова си позволявах да им отделям много време. Рецитирах стихове на прегледи на художествената самодейност, получавала съм златни медали. Мечтаех или по-скоро фантазирах, че ще стана актриса, но така и не опитах. Последвах примера на родителите си и избрах „сериозна“ професия. И днес, поглеждайки назад, мога да кажа, че новото, високото, дръзкото може да събужда противоречиви реакции, но е тази доза енергия с висока вибрация и иновативност, която е нужна на града, на обществото. Някои от успехите идват трудно, оспорвано, с прекъсване и отлагане, но си струват всичко. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е компания, която, когато строи, проправя пътеки. Това вече е успех.

– Коя е нй-важната кауза за Вас?

– Трябва да се научим на доброволчество, на безвъзмезден труд и дарение в полза на нуждаещите се. АРТЕКС по правило обявява благотворителните си дейности само ако търси съмишленици. За мен най-важната кауза днес е да задържим амбициозните млади хора в страната. Имаме нужда от тази кипяща и съзидателна енергия.

В работата си се стремя да стимулирам хората, които са взели това решение. Следвам максимата – не искаме да покоряваме върхове, искаме да ги създаваме. Моята усмивка не е някакво оръжие, не гледам на никоя делова среща като на битка. Тя е израз на уважение към другия, на вяра в добрия диалог с него и в бъдещето. В това виждам успеха.

РАДИО ЗОРАНА 87.6


Warning: Undefined array key "offset" in /home/artekssp/arteks.com/sofia/wp-content/plugins/super-rss-reader/includes/widget-admin.php on line 60
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ

СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ Преподобномъченик Прокопий произхождал от околностите на Варна и бил син на благочестиви родители. Като станал на 12 години, той пожелал да води монашески живот, затова оставил родителите [...]

РОЖДЕСТВО НА СВ. ИОАН КРЪСТИТЕЛ

РОЖДЕСТВО НА СВ. ИОАН КРЪСТИТЕЛ „Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя.“ (Мат. 11:11) С тези думи Господ Иисус Христос оценява духовния [...]

ПЕТДЕСЕТНИЦА

ПЕТДЕСЕТНИЦА – РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА! „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни [...]

Добре дошли!

Моля, оставете съобщение!
Нашите експерти от отдел Продажби ще се радват да отговорят на всеки Ваш въпрос!