logo-arteks
свържете се с нас: 0886 000 500 | 0884 000 500 | 0882 000 500 | 0888 477 057

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Подвиг е да останеш в България и да си потребен

  • Успех е да се запази крепостта на вярата в България и да се съхрани християнското семейство
  • Безкомпромисно качество, иновативни идеи, екологични практики – това ни е отличавало винаги
  • Рано или късно София ще започне да се разширява вертикално

Арх. Пламен Пламенов Мирянов завършва ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и получава магистърска степен по архитектура в УАСГ – София. През 2021 г. завършва НАТФИЗ със специалност „Публична реч“, а от 2022 г. следва „Богословие“ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2012 г. активно участва в проектантския екип на компанията „Артекс инженеринг“. Придобива професионален опит и в чужбина, включително в архитектурното бюро на Заха Хадид в Лондон. През 2016-а основава фондация „Нашият дом е България“, която популяризира и утвърждава християнските православни ценности, като организира най-големите християнски концерти в страната, продуцира кратки филми и песни с християнско съдържание, работи за утвърждаване на вероучението като основен предмет в училищата. Носител е на редица награди, сред които са „Достоен българин“ от в. „24 часа“, първа награда за жилищна архитектура с проект „Летера“ на Националния конкурс „Сграда на годината“, награда за „Инвеститор в християнските и морални ценности на обществото“, първа награда в конкурс за туристически филм с „Магията на българската роза“, награда „Златно сърце” и др.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете. Главна роля“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете. Главна роля е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

– Кой изигра първата главна роля във вашия свят?

– Семейството, разбира се. Едни от основните морални устои се градят именно в детската възраст чрез възпитанието на родителите. Детето попива всичко от заобикалящата го среда и създава свой мироглед, воден от авторитета на родителското тяло. Бог в Своя благ и спасителен промисъл за нас е определил и благословил само един образ за семейство – двама родители – баща – мъж, и майка – жена, които да създават потомство и да го възпитат в нравствените критерии, които Господ Иисус Христос ни е завещал. Не съществува по-достойно възпитание от това родителите да учат децата си на закона Божий, на словото на живота от светата Библия, на думите на нашия Спасител, да ги водят на църква всеки неделен ден, да бъдат пример чрез любовта си към тях и любовта помежду си, чрез простителност, благост, но и твърдост, мир, себевладение, дълготърпение и молитва.

Моето детство премина на фона на непрекъснат поток от творчески мисли постоянна работа, стремеж към завършване на едни проекти и започване на други, разговори за архитектура и строителство, с една дума – съзидание. Тези образи и този модел на мислене са дълбоко гравирани в моето съзнание и светоусещане. Мотивират ме непрестанно да работя както в областта на архитектурата, така и за достойни каузи, социални и общополезни, които да допринасят за културно-духовния живот в България.

Всъщност, както казва самият Льо Корбюзие: „Архитектурата е израз на ценности”. Те се проявяват в това да градим с високо съзнание, внимание и обич. Едно от най-отговорните строителства в нашия свят е на здание за постоянно обитаване – дома на човека. В този проект, който събира в себе си най-съкровената мечта и надежда за щастие на хиляди хора, са заложени знания, дългогодишен опит и специални технологии, прецизност в изпълнението и грижа в поддържането. Това отново е и проява на обич към човека и първата социална единица на държавата – семейството.

– Сцената от вашето детство, която никога няма да забравите?

– Когато моят баща е чел на мен и на моята сестра пасажи от светата Библия. Също и когато съм присъствал на освещаване на фундамент на нова сграда; когато баща ми ме е учил да чертая; когато майка ми е разяснявала уравнения по математика; когато дядо ми е показвал как да рисувам с акварел.

– Какво беше вашето детство и по какво се различава от това на децата днес?

– Моето детство беше изключително пъстро, изпълнено с приключения, обучение, спорт и повече работа с ръце, отколкото смятам, че днешните поколения имат.

– Имали ли сте някога желание да живеете на друго място и какво ви спря? А представяте ли си какъв живот бихте имали навън?

– Мислех да замина за малко в чужбина, когато бях по-незрял и не познавах света и България. Но когато започнах да виждам всички огромни липси, несъвършенства, проблеми и неизползван потенциал тук, бях абсолютно уверен, че искам да дам своя принос за тази скъпоценна, изстрадала, скъпоплатена с кръвта на нашите предци древна земя. Винаги в ума си държа думите на бащата на българското училище и родната педагогика, Неофит Рилски, който казва: „Обичай отечеството си, нито да пожелаеш друго отечество освен него, защото такова желание вменява се начало на предателство“.

Това е и мисията на фондацията „Нашият дом е България“ – да провокираме и подканяме младите българи в чужбина да се завръщат в родината и тук да влагат своите умения и да осъществяват своите цели.

Всичко това може да се случи най-вече чрез образоване на съвременното българско общество и на българските диаспори в чужбина относно огромната роля на светата Православна църква за нашето национално самосъзнание и за спасителната роля за съхраняването ни като народ и идентичност. Най-голямото богатство на България е православната ни вяра. Ключът към достойното и истински успешно бъдещо управление на нашата държава е само в познаването на нашия Господ Иисус Христос, християнското образование и делата на вярата. Нека осъзнаем, че почти всички знаменити български будители, възрожденци, дейци на българското националноосвободително движение са били дълбоко вярващи хора, а много от тях и духовни лица.

Те са обичали истински родината ни, а както пише в Свещеното писание – най-голямата любов е да дадеш живота си в жертва. Ние, развяващи знамената на трети март и викайки „да живее България“ по паметници, площади и стадиони, можем ли да пазим нашата природа, да даряваме за паметниците на културата, да възстановяваме стари училища, да обработваме „българските розови полета“? Най–лесно е да си тръгнем и да кажем, че ни е писнало. Пътят на християнина е винаги стръмен, некомфортен, изпълнен с болка, труд, а понякога и с презрение и омраза от мнозина.

Подвиг е да останеш в България и да си потребен, подвиг е да видиш запустението и да решиш да го въздигнеш, подвиг е да даваш безвъзмездно за развитие на култура и духовност, подвиг е да постиш, подвиг е да преподаваш вероучение без заплащане, подвиг е да възстановиш училище или храм в любимо село или забравено място, подвиг е да се бориш за опазване на българската крепост от нападенията и попълзновенията на евро-атлантическите ценности и либералния секуларизъм, подвиг е не да хулиш и да не се оплакваш постоянно от система и управници (дори и да имаш пълно основание за това), но да подпомагаш държавата с градивни идеи, средства, благотворителност, проекти и бизнес.

– Кога и как беше посято зрънцето на успеха във вас?

– Не смятам, че все още съм успял твърде много в моите цели, но се радвам на резултатите от работата си, когато виждам, че хората ценят високо православните концерти на фондация „Нашият дом е България“ и всички кратки филми за вяра и родина. Радвам се, когато разбирам, че много столичани обичат православното радио „Зорана“ и цитатите от светата Библията, песнопенията, духовните и патриотичните песни, произведенията на поети класици, богословските предавания и останалото ни стойностно съдържание. За мен е израз на малък успех постоянно да чуваме, че сме компанията с най-качественото изпълнение на строителен продукт в град Света София.

– Представяли ли сте си някога, че ще сте в светлината на прожекторите? Важно ли е признанието за вас?

– Това е средство за комуникация и достигане до повече хора на посланията и идеалите, които споделям. Важно е ние, християните, да имаме трибуна за разгласяне на благовестието, каузите и морала, който изповядваме. Във време на разклатени нравствени устои, когато грехът се превръща в „добродетел“, гласът на духовниците и миряните, верни на Православната църква, трябва да се чува. Всяко общество, изневерило на нравствените устои, завещани от нашия Господ Иисус Христос и съхранявани чрез Църквата Му, започнало да следва други правила и закони, рано или късно е намирало своя трагичен край. Слава на Бог, че е дарил на нас – българите, православието, днес запазено в Българската патриаршия – крепостта на нашата вяра. Нека винаги стоим в този спасителен кораб.

– За какви хора има място на червения килим?

– За достойни хора с християнски морал, които изпълняват закона Христов, които са готови да дават, нежели да вземат, които служат на ближен, град и общество, които будят народа към духовно просвещение и израстване, в които се проявяват плодовете на Духа – любов, благост, кротост, мир, дълготърпение и себеобуздание.

– Страшно ли е да наречеш себе си „успял“? Носи ли отговорност и очаквания?

– Страшно е да бъдат наречени „успели“ алчните, арогантни и безскрупулни хора, както и лъжците, тарикатите и насилниците. Затова е важно обществото да има ясно изградени критерии за нравствена стойност.

– Какво ще отличава вашата компания, вашия бизнес през 2024 г.?

– Нашият бизнес се отличава със задълбочена корпоративна социална отговорност, с грижа за културното архитектурно наследство на България, подпомагане на благотворителни каузи, организиране на християнски православни концерти, финансиране на изкуство, свързано с православието, издаване на християнска литература, споделяне на текстове от Свещеното писание в общите части на сградите, без това да е свързано с търговска цел и маркетинг. От друга страна, това, което винаги ни е отличавало – безкомпромисно качество, иновативни идеи, екологични практики. Това, на което „Артекс“ учи всеки член на екипа си, е постоянно актуализиране на знанията, уменията, практиките, така че ако можехме да пренесем която и да е сграда в някой модерен европейски град например, тя да изглежда на мястото си и да удовлетворява потребностите на взискателния потребител там. Компанията строи не просто това, което „може да се продаде“, а това, което въвежда тенденции и повишава стандартите в архитектурата и строителството у нас.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов Снимка: Георги Кюрпанов-Генк
Арх. Пламен Пламенов Мирянов Снимка: Георги Кюрпанов-Генк

– С кои ваши бизнесрешения до този момент се гордеете истински?

– Гордея се, че навремето избрахме да работим със световноизвестните архитектурни бюра на Заха Хадид, Куп Хименблау и Баар Йоханес за различни части от дизайна на сграда „Златен век“. Също намирам за вярно решението да инвестираме в създаването на православен културен център и музей на българската християнска история в сграда „Златен век“, както и за всички каузи с корпоративно-социален характер.

– На какви компромиси сте склонни в бизнеса и какви няма да допуснете никога?

– Никога и при никакви обстоятелства не бихме направили компромис с качеството. Гледаме да се придържаме към правилото „нищо по-малко от най-доброто“. Винаги търсим най-качествените суровини, материали и иновативни технологии и това е норма за компанията дори когато пазарът допуска компромисно евтини алтернативи.

Качеството не може да се имитира, нито да се добавя. То е същина на цялото и се откроява във всеки детайл през жизнения цикъл на сградата.

– Кои са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате, и световните, които следвате?

– Вече близо трийсет години се стремим да създаваме съвършения дом. Качественият жилищен строително-архитектурен продукт е съвкупност от много компоненти. Те не са константна величина, а са в постоянно развитие и надграждане в зависимост от климатични промени, технологии, иновации, и модерни тенденции.

В най-скоро бъдеще бихме искали да сертифицираме нашите проекти по международни стандарти за устойчивост, като LEED, CasaClima или BREEAM.

В проектите на „Артекс“ внедряваме висококачествени екологични материали и вече интегрираме редица иновативни инсталации за пречистване на въздуха, резервоари за дъждовна вода за поливни системи и тоалетни, озеленени покриви с градини, а в бъдеще – за защита и от електрошум. С това успяваме да зададем нови стандарти за качество и съзнание.

Градежите отвън първо започват вътре в самите нас.

– Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

– Автоматизирани системи за защита от слънце и вятър, позволяващи драстично намаляване на разходите за охлаждане и отопление на сградата; фотоволтаични соларни панели и ротационни кули Smart flower; озеленени покриви с дървесна растителност; автоматизиране на отоплението, охлаждането, вентилацията и активната слънцезащита; рекуператорни системи, които запазват до 80% от топлинната енергия в дома при непрекъснат приток на свеж въздух, пречистен от полени и прахови частици.

Залагаме и на фотокаталитичните строителни материали (като активната керамика), които пречистват въздуха чрез процеса на фотокатализата, при който се създават т.нар. реактивни видове кислород, генериращи голям брой радикали. Процесът на окисляване от тези радикали разгражда замърсителите на въздуха. В процес сме на извършване и на геотермални сондажи, с цел намаляване на енергийните разходи за отопление и охлаждане на дома или офиса с 50% и да осигурят топла вода безплатно или със значителни спестявания.

Не спираме да търсим нови решения и да генерираме иновативни идеи, защото знаем, че строим домовете не на едно, а на няколко поколения напред.

– По какво разбирате, че една идея или проект ще донесе успех?

– Само Бог знае какво е бъдещето. Но един инвеститор може да е много по-спокоен, когато е направил всичко необходимо, за да заложи условия за евентуален успех, чрез своите честни намерения, чрез избора на качествени материали и суровини, чрез отделяне на достатъчно време за детайлно изследване и проектиране.
Все пак накрая всичко се случва само с Божията подкрепа и единствено по Негова милост.

– Какво е съдържанието на успеха в България? Къщи, коли и престиж или по-скоро влияние, визионерски подход, възможност за реализиране на идеи и идеали?

– Господ Иисус казва: „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“.

Успехът в България може да бъде в това двама млади да изградят здраво християнско семейство в собствен дом или пък творецът да издигне нравствено и духовно обществото ни със своето произведение; или някой да създаде технология за зелена енергия, или някой друг да помогне на България да получи обратно своите възстановени емблематични културни наследства, да се реабилитират нашите паметници. Успех в България е да се изградят нови паркове, музеи, зали за култура. Сензационен успех е да се въведе задължителното вероучение в училищата – което е най сигурната стратегия за издигане на морала на бъдещите поколения, насърчаване към създаване на здрави християнски семейства, изграждане на здрави нравствени устои, дисциплина, лоялност, чувство за отговорност и отдаденост в бъдещата работа у младите. Успех е да се запази крепостта на вярата в България и да се съхрани християнското семейство.

– Имате ли визия за бранша, в който се развивате, през следващите 10, 20 години?

– Предизвикателствата на градската среда ще се решават с все по-иновативни и устойчиви подходи. Ще се ускори строителството на многофункционални сгради. За мен рано или късно е възможно градът да започне да се разширява вертикално. Устойчивата архитектура, щадяща средата, пестяща ресурси и осигуряваща здравословна среда на човека, ще стане „по подразбиране“. От друга страна, вярвам, че сградите, все по-комфортни за обитаване и по-„зелени“, ще се възприемат и като монументални творби на градското изкуство, с динамични обемно-пространствени решения и емблематични фасади. В „Артекс Инженеринг“ именно тази визия диктува архитектурните ни планове.

– Днес всички говорят и се опитват да надграждат „зелената идея” – как изглежда тя през очите ви като визионер и бизнесмен?

– Екологичното строителство е не само мото, но тепърва ще бъде и ангажимент на „Артекс“. Стремим се винаги, когато можем, да изграждаме зелени пространства към сградите, като търсим максимално ослънчаване на фасадите, топлотехническа ефективност и енергонезависимост. Всичко това е неизменна част от концепцията на компанията ни да творим хуманна архитектура.

Един от новите проекти на компанията – „Зафир & Емералда“, е първата сграда, проектирана терасовидно с озеленени тераси с дълбок почвен слой за засаждане на големи дървесни видове – градини с ексклузивен ландшафтен проект към всяко жилище с тераса. В парковата среда към сградата сме заложили инсталирането на високотехнологична ротационна фотоволтаична система.

Тепърва бихме искали да изграждаме геотермални сондажи и да използваме CLT дървесина в конструктивните решения на сградите.

– Как изглежда страната, в която искате да остареете?

– България с милиони многодетни християнски семейства. България със задължително вероучение в учебната програма на училищата. България с възстановени и поддържани паметници на културата и блестящи архитектурни резервати, като Голямата базилика в Плиска, Мелник, село Богородица, Боженци, Лещен, Ковачевица, Паметника на свободата. България с подредена, зелена и модерна столица – град Света София, без неоезическа, демонична статуя на лъже-софия с истински монумент на Божията премъдрост, с високо издигнат кръст на връх Камен дел. България с православен параклис на връх св. Йоан Рилски (бившия вр. Мусала) и пълни манастири с ревностни, искрено отдадени на вярата в Господа монаси. България на иновациите и реализирания потенциал на геотермални находища. България на християнски добродетели, чистота, добротворство, взаимопомощ и мир.

Източник: 24 часа

РАДИО ЗОРАНА 87.6


Warning: Undefined array key "offset" in /home/artekssp/arteks.com/sofia/wp-content/plugins/super-rss-reader/includes/widget-admin.php on line 60
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ

СВ. ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ Преподобномъченик Прокопий произхождал от околностите на Варна и бил син на благочестиви родители. Като станал на 12 години, той пожелал да води монашески живот, затова оставил родителите [...]

РОЖДЕСТВО НА СВ. ИОАН КРЪСТИТЕЛ

РОЖДЕСТВО НА СВ. ИОАН КРЪСТИТЕЛ „Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя.“ (Мат. 11:11) С тези думи Господ Иисус Христос оценява духовния [...]

ПЕТДЕСЕТНИЦА

ПЕТДЕСЕТНИЦА – РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА! „Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни [...]

Добре дошли!

Моля, оставете съобщение!
Нашите експерти от отдел Продажби ще се радват да отговорят на всеки Ваш въпрос!