logo-arteks
свържете се с нас: 0886 000 500 | 0884 000 500 | 0882 000 500 | 0888 477 057

Правят биожилища с изолация от овча вълна

Публикация: marica.bg

Автор: Даниела Арнаудова

Строителството все повече ще залага на екоматериалите в бъдеще. Те щадят природата и осигуряват по-добър комфорт на живот.

Първите биожилища с изолация от овча вълна са напът да се случат в местността Камбаните срещу Бизнес парк София. Проектът вече е в процес на одобрение. Идеята е на младия архитект Пламен Мирянов, а в нея инвестира екипът на „Артекс инженеринг“, както вече писа „Марица“.

Проектът носи интересно име – „Озарения“.

Артекс – био жилища

От години е известно, че овчата вълна е особено подходяща за изолации. След обработка за защита от огън и вредители тя е подходяща за изолиране на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи. Всеки сезон обаче вълната се изхвърля на всевъзможни места, заради което фермерите отнасят санкции. Не е за подценяване и рискът от екологични бедствия. „Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци“. Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места – в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия.” Идеята му е да се намери начин тази огромна маса от вълна да се изкупи и от нея да се произвежда изолация.

„Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина“, обясни пред „Марица“ арх. Мирянов.

Идеята е доста щура и нестандартна, но младият архитект я обмисля сериозно. И я залага успешно в проект „Озарения“. Какъв ще е резултатът, тепърва ще се види.

Екоселището от къщи ще бъде изградено от естествени материали, в една богато озеленена среда с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Самите къщи ще се строят с кръстосано ламинирана слепена дървесина.

РАДИО ЗОРАНА 87.6


Warning: Undefined array key "offset" in /home/artekssp/arteks.com/sofia/wp-content/plugins/super-rss-reader/includes/widget-admin.php on line 60
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ
ОГНЕНИЯТ ПРОРОК НА ИСТИНСКИЯ БОГ

ОГНЕНИЯТ ПРОРОК НА ИСТИНСКИЯ БОГ Житието на св. пророк Илия е един от най-скъпоценните бисери на Стария Завет. Праведник, аскет, непоколебим изобличител на богоотстъпничеството, той бил преследван от цар Ахав [...]

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.) възпитана в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост и дал да узнае Истината и я [...]

СВ. МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА

СВ. МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА Св. Юлита произлизала от високопоставен род, живеела в град Икòния в областта Ликаония в Мала Азия и била отдадена на Христовата вяра. Овдовяла твърде млада [...]

Добре дошли!

Моля, оставете съобщение!
Нашите експерти от отдел Продажби ще се радват да отговорят на всеки Ваш въпрос!